AdSense

sâmbătă, 27 august 2011

Lecția de română - LOCAȚIE

Deschid această serie în memoria d-lui George Pruteanu.

Încep cu cel mai des întălnit cuvânt care este folosit complet aiurea în aproape 100% din cazuri : LOCAȚIE.
Majoritatea îl folosesc cu înțelesul de localizare sau loc. Această utilizare am remarcat-o prima dată acum aproximativ acum 14 ani. Cel mai dureros este că folosirea eronată a acestui cuvânt o regăsim în primul rând pe internet iar, mai apoi, în presa scrisă, radio și televiziuni unde ar trebui să existe o "minte limpede" care să facă corecturile înainte de publicare/difuzare. Ne mai mirăm de ce tinerele generații degradează în mod continuu și constant limba română - pentru că sunt "bombardați" din toate părțile cu exprimările nefericite ale unor indivizi care nu sunt atenți la ceea ce spun și preiau diverse expresii auzite pentru că "așa el la modă", să folosească neologisme. FALS : acesta NU este un neologism.

Să vedem ce spune Dicționarul explicativ al limbii române :

LOCÁȚIE, locații, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ♢ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locațiúne s.f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis.
Sursa: DEX '98

...sau alte dicționare:


LOCÁȚIE s. 1. v. închiriere. 2. v. chirie.
Sursa: Sinonime

locáție s. f. (sil. -ți-e), art. locáția (sil. -ți-a), g.-d. art. locáției; pl. locáții, art. locáțiile (sil. -ți-i-)
Sursa: Dicționar ortografic

LOCÁȚI//E ~i f. 1) Situație de luare sau de dare în chirie; închiriere. 2) Sumă plătită la intervale regulate pentru închirierea unui apartament sau a unui obiect; taxă de închiriere. 3) jur. Contract de închiriere. 4): Taxă de ~ sumă plătită, ca sancțiune, pentru depășirea termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor sau a autovehiculelor. [G.-D. locației; Sil. -ți-e] /<fr. location, lat. locatio, ~onis
Sursa: NODEX

LOCÁȚIE s.f. 1. (Jur.) Luare în folosință pentru un timp determinat și în anumite condiții; formă de contract de închiriere. 2. Taxă plătită pentru un lucru luat în folosință; chirie. ♢ Taxă de locație = sancțiune bănească în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 3. (Mar.) Determinare a poziției unei nave în larg. [Var. locațiune s.f. / cf. fr. location, lat. locatio].
Sursa: DN
 
LOCÁȚIE, locáții, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru un lucru luat în folosință. ♢ Taxă de ~ = sancțiune bănească în caz de depășire a termenului de încărcare sau descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. Determinare a poziției unei nave în larg. 3. (Inform.) ~ de memorie = zonă a memoriei unui calculator electronic al cărei conținut poate fi folosit în timpul rulării unui program. 4. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă să procure celeilalte, în schimbul unei anumite sume, folosința unui lucru pentru un timp determinat. (cf. fr. location, lat. locatio)
Sursa: MDN
 

PS. :  Inclusiv pe pagina de publicare/editare a postărilor pe care le fac pe acest blog, în dreapta jos a chenarului în care se introduce textul este scris : 

"
Locaţia: Căutaţi, faceţi clic sau trageţi pe hartă pentru a selecta.
"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu