AdSense

sâmbătă, 27 august 2011

Lecția de română - APLICĂ

Cuvântul următor la care vreau să mă opresc este : APLICĂ sau APLICAȚI.

Să vă explic acum la ce mă refer. Este vorba despre multele companii, în principal bănci, asigurători și agenții de recrutare de personal, care doresc să-și atragă clienți, persoane fizice. Ideea este că cei care compun anunțurile se inspiră din anunțuri similare în limba engleză unde formularea este de genul : "Apply for this job". Această propoziție este apoi tradusă după un dicționar de cartier și ajunge să sune astfel : "Aplică pentru acest job".

Traducerea corectă : ALEGE sau OPTEAZĂ

Exemplu : http://www.ing.ro/ing/ro/Credite.html. Pe această pagină, undeva în dreapta jos, există un chenar cu titlul "Cum aplic pentru un credit". Dăm clic pe el și găsim în stânga sus "De ce aș aplica online". Ce să aplicați fraților : autocolante, timbre, etichete ?

Să vedem ce spune Dicționarul explicativ al limbii române :

APLICÁ, aplíc, vb. I. Tranz. 1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva în practică; a întrebuința, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament.Loc. vb. A aplica (cuiva) o corecție = a pedepsi cu bătaia (pe cineva). 3. A raporta un principiu general la un caz concret, particular. – Din fr. appliquer, lat. applicare.
Sursa: DEX '98

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu